17/12/09

Animacions sobre conceptes de física

L'Àlex Montornés, ex-alumne del nostre institut, està finalitzant els seus estudis de física en la Facultat de física de la Universitat de Barcelona.

Com a treball de l'assignatura de Didàctica de la física, l'Àlex i una companya seva (l'Aida Llauró) han elaborat unes animacions digitals amb l'objectiu d'ajudar a l'alumnat de 4t d'ESO a entendre millor alguns conceptes de la física, com la propagació del so en diferents materials.

Podeu veure part del seu treball en youtube










14/12/09

Exposició Oral de Treballs a 1r d'ESO

Durant el primer trimestre del curs 2009-2010, els alumnes de primer d'ESO han treballat a l'aula temes tant interessants com: L'Univers i el Sistema Solar, la Terra i la Lluna, L'Atmosfera i la Hidrosfera. Aquest temes, han motivat l'interès dels nostres alumnes per anar més enllà i fer-se preguntes fora del temari, cosa que ha portat a l'elaboració d'uns treballs en grup i a la seva exposició, davant de la resta de companys.

El resultat ha estat uns treballs fets amb esforç i il·lusió i unes exposicions molt productives, els alumnes han après, no només els continguts si no com parlar en púbic, escoltar els companys i sobretot que la col•laboració és molt important si es vol que el resultat final sigui bo.

Els temes treballats són:

Les Energies Renovables
Potabilització i Depuració d'aigües
La Pluja Àcida
L'Aurora Boreal
Els Vents


Exposició Oral de Treballs a 2n d'ESO

Els nostres alumnes de 2n d'ESO són de mena curiosa i sempre volen saber més, per això a classe de ciències han elaborat diferents treballs en grup, relacionats amb els continguts impartits durant aquest primer trimestre del curs 2009-2010.

El resultat ha estat uns bons treballs i molts nervis durant l'exposició oral davant dels seus companys de classe.

El temes treballats són:

El Animals Hermafrodites
Les Aus Migratòries
Comunicació Animal: La Dansa de les Abelles i el Festeig del Paó
La Digestió dels Remugadors i la Fresa del Salmó


21/11/09

Xerrada setmana de la ciència 2009

"L'LHC: la màquina més gran per entendre allò més petit" és el títol de la conferència que va oferir el físic Gonzalo Merino el passat dimecres 18 de novembre a la biblioteca de l'institut.A la xerrada va assistir tot l'alumnat de primer de batxillerat.

El sr. Gonzalo Merino va parlar sobre diversos temes: les partícules elementals que constitueixen la matèria, les forces que s'estableixen entre aquestes partícules, la història de l'Univers i quines són les preguntes que actualment té plantejades la física. També va explicar com és i com funciona el nou gran accelerador de partícules (LHC) i quins són els experiments que està previst realitzar amb aquesta màquina tan especial.

Fent clic sobre la imatge podreu veure algunes fotografies de l'acte:

17/11/09

Marató de TV3













Aquest any la Marató de TV3 està dedicada a les malalties minoritàries.

Els alumnes de 3r i 4t d'ESO i els de 1r i 2n de batxillerat assistiran a una conferència sobre aquest tema al llarg de la segona quinzena de novembre.

11/11/09

Microscopi a Petites investigacions (1r ESO)

Els alumnes d'aquesta matèria Optativa de 1r d'ESO han observat les cèl·lules de l'all-porro i un protozou ciliat al microscopi, aquí teniu les imatges.



1/11/09

Setmana de la ciència 2009






Amb motiu de la setmana de la ciència 2009, el proper 18 de novembre a les 11.30 hores tindrà lloc una xerrada a la biblioteca de l'institut.

El títol de la xerrada és "LHC: la màquina més gran per entendre allò més petit" i anirà a càrrec del sr. Gonzalo Merino, doctor en física i col.laborador del CERN, el Laboratori Europeu de Física Nuclear.

A la conferència assistiran tots els alumnes de primer de batxillerat.

19/10/09

Construint un Sistema Solar

Aquest 2009, ha estat l'any de l'astronomia i des de classe de ciències (1r d'ESO), aprofitant el tema de L'Univers i el Sistema Solar hem volgut contribuir a la difusió d'aquesta ciència construint un Sistema Solar a escala. Ha estat una feina molt engrescadora pels alumnes: calcular la mida del planetes, la distància al Sol, buscar la informació ... El resultat el podeu veure en el laboratori 2 de Ciències, al 3r pis, o bé mirant les imatges adjuntes.

3/10/09

2/10/09

2009 Any Darwin


L'any 2009 ha estat declarat internacionalment Any Darwin en commemoració del segon centenari del naixement de l'insigne científic i del cent cinquantè aniversari de la publicació de la seva obra cabdal sobre l'origen de les espècies.

1/10/09

Professorat del departament curs 2009-10

Seminari de biologia i geologia

Carmen Gómez (cap de seminari)
Olga de la Morena
Xavier Iglesias
Rosa Prellezo

Seminari de física i química

José Ángel Hernández
Pilar Pujadas
Lluís Vidal (cap de departament)

28/5/09

Sortida a CosmoCaixa

Fotografies de la sortida dels alumnes de primer de batxillerat a CosmoCaixa (28 de maig de 2009) per assistir a l'acte de recollida del premi "Contes de Ciència 2009"